Nieuw: Select voorraad collectie

Bekijk de tafels die uit voorraad leverbaar zijn

Bekijk collectie

Chinees hardsteen

Chinees hardsteen is een erg populaire natuursteensoort, zowel voor binnen als voor buiten. Het bestaat voor bijna 30% uit dolomiet en is vooral opgebouwd is uit kleine bolletjes. Er zijn geen fossielen in het materiaal te vinden. Het is minder hard dan bijvoorbeeld graniet. Ondiepe krasjes en ontstane vlekken zijn veelal oppervlakkig, waardoor deze na verloop van tijd vanzelf weer verdwijnen.
Chinees hardsteen
Hoofdcategorie
 1. (2)
 2. (2)
Subcategorie
 1. (2)
 2. (2)
Familie
 1. (1)
 2. (1)
Afmetingen
 1. (2)
 2. (2)
 3. (3)
 4. (1)
Stijl
 1. (2)
 2. (2)

4 artikelen

4 artikelen

4 artikelen

De vraag naar Chinees hardsteen is de afgelopen jaren sterk gestegen in Europa. Met name de lagere prijs ten opzichte van Belgisch hardsteen lag hieraan ten grondslag. Door de sluiting van een groot aantal groeves en de grote binnenlandse vraag naar het materiaal is dat voordeel echter steeds meer aan het verdwijnen.


De kleur wordt bepaald door zeer fijn verspreid koolstof en varieert van licht tot donkergrijs. Chinees hardsteen is leverbaar in twee oppervlakte afwerkingen (geschuurd en gezoet) en verkrijgbaar in de volgende diktes:


Dikte in mm
15 20 30 40 50 60 80 100
Chinees hardsteen (geschuurd)
Chinees hardsteen (gezoet)

Afhankelijk van de vereisten voor de toepassing en het gewenste ontwerp wordt voor een bepaalde afwerking en/of dikte gekozen.

Achtergrond informatie

Chinees hardsteen bestaat voor bijna 30% uit dolomiet en is verder vooral opgebouwd is uit oölieten (kleine bolletjes). Er zijn geen sporen of overblijfselen van fossiele resten in Chinees hardsteen te vinden.

Hardsteen is minder hard dan graniet, waardoor de steen kras- en vlekgevoeliger is. Omdat ontstane vlekken, evenals ondiepe krasjes, slechts oppervlakkig zijn, verdwijnen deze na verloop van tijd weer.

Plus- en minpunten

 • Geschikt voor buiten, bestand tegen vorst en dooi
 • Duurzaam: hard en weinig poreus
 • Vlekken blijven oppervlakkig
 • Luxe uitstraling
 • Redelijke krasbestendigheid
 • 100% natuurproduct
 • Niet volledig zuurbestendig
 • Niet kleurvast
 • Niet vlekbestendig
 • Poreuzer dan andere steensoorten

Voorzorgsmaatregelen

Chinees hardsteen is een erg duurzaam en degelijk materiaal. Om schade en breuk te voorkomen is het echter belangrijk de volgende punten in acht te nemen:

 • Een goede ondersteuning van grote oppervlakken zoals werkbladen, tafelbladen en vensterbanken is van essentieel belang om breuk te voorkomen;
 • Laat Chinees hardstenen tafelbladen op eenzelfde plaats staan. Het verplaatsen of optillen van het tafelblad kan breuk veroorzaken;
 • Let op met agressieve schoonmaakmiddelen, anti-kalk reinigingsmiddelen en zuren die bijvoorbeeld voorkomen in gevelreinigers, zure frisdranken, wijnen en citrusvruchten. Deze kunnen het blad onherstelbaar beschadigen;
 • Vermijd direct contact met metalen onderdelen van bijvoorbeeld elektrische grills, kookplaten of ovens die, vanwege een verkeerde installatie, rechtstreeks in contact staan met het werkblad;
 • Vermijd directe stralingen van hoge temperaturen van o.a. open haarden en barbecues;
 • Vermijd direct contact met vlammen;
 • Als je reinigingsproducten voor natuursteen gebruikt, volg strikt de instructies van de fabrikant. Gebruik de producten altijd goed gedoseerd. Doe eerst een kleine test op een onopvallende plek. 

Onderhoud

Het type onderhoud van Chinees hardsteen is afhankelijk van de toepassing

Beschermen

Indien het oppervlak in contact zal komen met oliën en/of vetten (bijvoorbeeld bij toepassing als tafelblad of werkblad) dient het voor het eerste gebruik preventief te worden behandeld met Lithofin Protector voor Blauwe hardsteen . Daarna dient dit twee maal per jaar te gebeuren (bijvoorbeeld bij het verzetten van de klok naar zomer-/wintertijd). De gebruiksklare impregnering op waterbasis, heeft een vlekremmende werking en is speciaal bedoeld voor Blauwe Hardsteen. Geschikt voor de meeste afwerkingen zoals geschuurd, gezoet en gevlamd en voor zowel binnen als buiten. Met dit product behoud je bovendien de natuurlijke uitstraling van Chinees hardsteen. Het is niet geschikt voor gepolijste (hoogglanzende) afwerkingen.

Stonetech Hardsteen olie is ook een product waarmee je hardsteen kunt onderhouden en beschermen. Het beschermt tegen vlekvorming en verontreiniging, het verdiept de kleur en geeft een donker gezoet effect. Hardsteen olie camoufleert oneffenheden en zorgt voor meer glans.

Onderhoudsproducten

 1. Lithofin Protector voor Blauwe Hardsteen

  Hardsteen Protector wordt gebruikt voor een vlekremmende behandeling op waterbasis, van Belgisch- of Chinees h...

  Bekijk product
 2. Stonetech hardsteen olie

  Hardsteen olie is een product dat hardsteen onderhoud en beschermt. Het beschermt tegen vlekken en verontreini...

  Bekijk product


Dagelijkse reiniging en onderhoud

Je kunt eventueel zeep gebruiken voor het onderhoud van de steen. Maar eigenlijk is een regelmatige poetsbeurt met zuiver water meer dan voldoende. Om de drie poetsbeurten kun je de blauwe steen schoonmaken met een licht sopje. Gebruik zeker niet te veel zeep. De steen wordt er niet mooier door. Integendeel, een overdaad aan zeep kan een ontsierend laagje over jouw steen leggen. Als je zeep wilt gebruiken bij het schoonmaken, kies je best een pH-neutrale zeep, zoals Marseillezeepvlokken, Carolin ... Vermijd in elk geval zuurhoudende of chemische onderhoudsproducten en antikalkproducten! Blauwe steen is een compacte kalksteen en reageert dus heel slecht op antikalkproducten.

Buiten hoef je de steen amper te onderhouden, daar zorgen weer en wind voor. Gebruik tijdens het jaarlijkse onderhoud water en bleekwater (zoveel je wenst) of een product uit het Lithofin-gamma om de groene aanslag te verwijderen.

Reiniging van hardnekkige vlekken

Chinees hardsteen is ondoordringbaar en beschermt de steen, ook tegen vlekken. Zelfs de meest hardnekkige vlekken zoals vetvlekken maken geen schijn van kans. De vlekken blijven oppervlakkig en dringen niet door in de steen. Door de patina vervagen ze na verloop van tijd.

Producten

 1. Bank Boston Chinees hardsteen (geschuurd)

  De mooie afrondingen van de Boston natuursteen tuinbank, geven een speels karakter aan dit tuinobject. Een uit...

  Bekijk product
 2. Bank Lincoln Chinees hardsteen (geschuurd)

  De zware degelijke tuinbank Lincoln is gemaakt van Chinees hardsteen, en gaat een mensenleven mee. De lengte v...

  Bekijk product
 3. Tafelonderstel Castle Chinees hardsteen (geschuurd)

  Je hoeft niet op een kasteel te wonen om dit onderstel mooi te vinden, het castle tafelonderstel past erg mooi...

  Bekijk product

Technische eigenschappen

Herkomst China
Dichtheid ± 2700 kg/m³
Plaatformaat Afhankelijk van de dikte, tot maximaal 3000 x 1000 mm
Buigsterkte 16,9 N/mm²
Waterabsorptie 0 - 0,05 %
Vorstbestendigheid Geen schade
Alternatieve benaming Spotted blue, Chinese limestone

Kleuren

 1. Blad 30mm dik Chinees hardsteen (geschuurd)

  Chinees hardsteen of wel Blue stone is een uit China afkomstige grijze kalkhoudende vrij zachte steensoort, me...

  Bekijk product