Nieuw: Select voorraad collectie

Bekijk de tafels die uit voorraad leverbaar zijn

Bekijk collectie

Guariuba

Guariuba is een tropisch hardhout met, als het nieuw is, een prachtige gele tot roodbruine kleur. Als onbehandeld Guariuba wordt blootgesteld aan weersinvloeden, verandert de kleur geleidelijk naar zilvergrijs. Blijft het Guariuba vervolgens onbehandeld, dan verslechtert de zilvergrijze kleur naar donkergrijs met soms een groenachtige uitstraling.
Guariuba
Hoofdcategorie
 1. (4)
 2. (16)
 3. (20)
 4. (25)
 5. (3)
 6. (1)
Subcategorie
 1. (4)
 2. (13)
 3. (3)
 4. (1)
 5. (2)
 6. (20)
 7. (3)
 8. (4)
 9. (3)
Toon minder Toon meer
Familie
 1. (1)
 2. (1)
 3. (6)
 4. (1)
 5. (5)
 6. (1)
 7. (1)
 8. (10)
 9. (1)
Toon minder Toon meer
Vorm
 1. (7)
 2. (1)
Afmetingen
 1. (2)
 2. (3)
 3. (5)
 4. (4)
 5. (2)
Materiaal
 1. (25)
 2. (7)
 3. (6)
 4. (3)
 5. (3)
 6. (3)
 7. (2)
 8. (1)
 9. (1)
Toon minder Toon meer
Merk
 1. (25)
 2. (1)
 3. (1)
 4. (2)
Kleur
Prijs
0.- 199.- 0.- t/m 199.-
Stijl
 1. (20)
 2. (3)
 3. (25)
 4. (14)
 5. (23)

1 - 6 van 25 artikelen

1 - 6 van 25 artikelen

1 - 6 van 25 artikelen

Bezoek
onze showroom

Elke werkdag van 8:00 tot 17:00 uur

Zaterdag van 9:30 tot 15:00 uur

Adres & Openingstijden

Achtergrond informatie

De wetenschappelijk botanische naam is Clarisia racemosa. Het betreft een semi-loofboom met een dichte, grote, ronde kroon. De boom wordt 20 tot 40 meter hoog. De diameter van de rechte stam bedraagt 60 tot 90 cm en is vrij van takken tot bijna de helft van zijn hoogte.

Het kernhout is helder geel, overgaand in bruin of roodbruin, maar met behoud van een goudenglans bij blootstelling aan licht. De textuur is medium tot grof, de nerf verschilt per plank. Het hout is matig zwaar, matig hard en zeer duurzaam. De nerfstructuur wordt als zeer aantrekkelijk beschouwt. Droog heeft Guariuba geen kenmerkende geur.

Guariuba verweert normaal, met slechts een geringe kans op splijten en vervorming. Eenmaal droog is het redelijk stabiel. Het is een gewaardeerde houtsoort die kan worden gebruikt voor een breed scala van doeleinden, waaronder het maken van kwalitatief hoogwaardige meubelen, schrijnwerk, lambriseringen, gereedschap, vloeren en laminaten.

Plus- en minpunten

 • Wordt geleverd onder het FSC keurmerk
 • 100% natuurproduct
 • Werkt (vervormt en splijt) relatief weinig
 • Vergt regelmatig onderhoud
 • Kan in het begin afgeven

Onderhoud

Voor een optimaal gebruik en lange levensduur raden wij aan om Guariuba te onderhouden. Het hout wordt onbehandeld bij jou geleverd.

Kleur behouden of laten vergrijzen?

Guariuba is een tropisch hardhout met, als het nieuw is, een prachtige gele tot roodbruine kleur. Als onbehandeld Guariuba wordt blootgesteld aan weersinvloeden, verandert de kleur geleidelijk naar zilvergrijs. Blijft het Guariuba vervolgens onbehandeld, dan verslechtert de zilvergrijze kleur naar donkergrijs met soms een groenachtige uitstraling.

Het natuurlijke vergrijzen en/of verweren van Guariuba kan afhankelijk van de omgeving en weersomstandigheden al zichtbaar worden na slechts enkele weken. In een droger klimaat zal Guariuba er enkele maanden langer over doen om te verweren. Als Guariuba wordt blootgesteld aan weinig vocht, zal de kleur slechts langzaam vervagen. In een vochtig klimaat, waarin tuinmeubelen regelmatig aan veel dauw en zonlicht worden blootgesteld, zal het Guariuba sneller verweren.

Indien je de zilvergrijze kleur van Guariuba prefereert, adviseren wij je het Guariuba te behandelen met Golden Care Teak Shield . Indien jouw voorkeur uitgaat naar de honingbruine kleur van Guariuba, raden wij je aan Golden Care Teak Protector – honey brown te gebruiken.

Beschermen

Met Golden Care Teak Protector – honey brown behoud je langer de natuurlijke honingbruine kleur van Guariuba. Over het algemeen gaat de protector het hele seizoen mee, zonder dat Guariuba zwart of grijs wordt. Dit wordt echter beïnvloed door factoren zoals blootstelling aan zonlicht, vochtigheid, regen, de leeftijd van het hout, en enkele andere factoren. Naast de honey brown variant, zijn de volgende protector varianten beschikbaar, die resultaten in een andere kleur:

In principe volstaat een jaarlijkse behandeling met Golden Teak Shield. Bovenkanten van tafelbladen moeten echter vaker behandeld worden ( afhankelijk van de frequentie van gebruik). Onder sommige omstandigheden kan extreme groene aanslag optreden, zoals bij langdurige blootstelling aan vocht. Ook dan is het raadzaam Golden Teak Shield twee keer per jaar aan te brengen.

Het is mogelijk om Teak Shield aan te brengen over Teak Protector. Dit zal resulteren in een hogere waterafstotendheid, maar slechts voor een korte periode, omdat de Teak Shield niet compleet in het hout kan trekken. Andersom kan het niet, omdat Teak Shield niet toestaat dat de Teak Protector in het hout trekt.

Reinigen

Om verweerd hout schoon te maken, maak je eenvoudig gebruik van Golden Care Teak & Hardwood Cleaner , dat speciaal is ontwikkeld om schimmels en algen te doden binnen in het hout. Volg simpelweg de instructies op de fles en de kleur zal worden hersteld. Omdat het schoonmaken van het hout enige tijd en moeite kost, raden wij aan om een protector of shield te gebruiken voordat het verweren wederom begint.

Ook als jouw teak ruw en verweerd lijkt te zijn, bevat het genoeg natuurlijke olie om zichzelf te beschermen tegen verrotten. Simpel gezegd: ruw en verweerd Guariuba is een cosmetisch probleem, geen onderhoudsprobleem. Als je een perfect glad oppervlak wilt, adviseren wij om het hout met de hand licht op te schuren met zeer fijn schuurpapier. Machinaal schuren veroorzaakt extra hitte en kan daardoor zwarte vlekken veroorzaken op jouw teak. Gebruik na het schuren een droge spons om het achtergebleven schuurstof goed te verwijderen.

Golden Teak Cleaner verwijdert olie en/of vuil van het hout, en maakt het hout gelijkmatig bleekbruin. Het teak kan vervolgens worden behandeld met Golden Teak Protector of Shield, al naar gelang de kleur je wenst voor jouw teak. Het is belangrijk dat Golden Teak Protector nooit direct op geolied teak wordt toegepast, omdat het een zeer matig eindresultaat zal opleveren.

Onderhoudsproducten

 1. Teak Shield transparant

  Golden Care Teak Shield transparant is een onzichtbare op Nanotechnologie gebaseerde vloeistof, welke gebruikt...

  Bekijk product
 2. Teak Protector - licht bruin

  Teak Protector - licht bruin, geeft uw teak of hardhout meubilair een honingkleur voor langere tijd. Teak Prot...

  Bekijk product
 3. Hardwood Protector - red brown

  Hardwood Protector - red brown, geeft uw hardhout meubilair zijn typische hardhout kleur voor langere tijd ter...

  Bekijk product
 4. Vintage Teak Protector - dark brown

  Vintage Teak Protector Red Brown wordt meestal gebruikt voor het kleuren van zeer oude Teak tafels. Deze Prote...

  Bekijk product
 5. Instant Taupe Protector

  Met Golden Care Instant Taupe maakt u van uw nieuwe tafel in korte tijd een Taupekleurige tafel. Dit middel pl...

  Bekijk product
 6. Instant Grey Protector

  Met Golden Care Instant Grey maakt u van uw nieuwe tafel in korte tijd een tafel met een recycling look. Dit m...

  Bekijk product
 7. Blonde Teak Protector

  Met Golden Care Blond Teak Protector, brengt u voor langere tijd een lichtere kleur aan op uw hardhout . Gebru...

  Bekijk product
 8. Teak & Hardwood Cleaner

  Golden Care Teak & Hardwood Cleaner wordt gebruikt voor het reinigen van hardhout tuinmeubilair, de set bestaa...

  Bekijk product

Technische eigenschappen

Botanische naam Clarisia racemosa
Groeigebied Zuid Amerika, met name Brazilië
Massa vers gezaagd ca 1100 kg/m3
Massa bij 12% vocht ca 700 - 800 kg/m3
Boomhoogte/td> 20 tot 40 meter
Duurzaamheidklasse 1
Alternatieve benamingen Murure, oitica amarela, quariuba, tatajuba amarela, moral en amarillo

Varianten

 1. Blad 30mm dik Guariuba

  Wow, wat een mooi functioneel tafelblad. Dit Guariuba houten tafelblad met FSC keurmerk is gemaakt Braziliaans...

  Bekijk product