Marmer

Marmer is een gemetamorfoseerd kalksteen. Het kent diverse kleuren, variërend van zwart, blauw, groen, geel en wit. Het verschil in structuur en lichtval maakt marmer erg bijzonder. Door zijn dichtheid is het bovendien erg duurzaam. Een goede investering voor het interieur dus. Marmer gaat goed samen met andere natuurlijke materialen en kleuren, zoals koper, messing en hout.
Marmer

2 artikelen

2 artikelen

2 artikelen

Marmer is een gemetamorfoseerd kalksteen, bestaande uit zeer puur calciumcarbonaat met een hoge dichtheid. Vanwege de prachtige, bijna transparante lichtval, vastheid, relatieve isotropie en homogeniteit is marmer zeer gewild als bouwmateriaal. De temperaturen en drukken die nodig zijn om kalksteen om te vormen in marmer zijn dermate hoog dat eventueel in de kalksteen aanwezige fossielen vernietigd worden.

Marmer kent verschillende kleuren, variërend van grijs, tot roze en wit. Het bijzondere aan marmer zijn het verschil in structuren en lichtval. Daarnaast is het vanwege zijn vastheid een duurzaam materiaal. Een goede investering voor het interieur dus. Marmer gaat goed samen met andere natuurlijke materialen en kleuren, zoals koper, messing en hout.

Achtergrond informatie

Vanaf ongeveer 70 voor Christus exploiteerden de Romeinen marmer uit steengroeven. Naast toepassingen voor de bouw wordt het materiaal reeds sinds de oudheid gebruikt in de beeldhouwkunst. Zowel Griekse als Romeinse beeldhouwers hadden een voorkeur voor dit materiaal. Onder andere omdat het licht enkele millimeters in de steen doordringt. Het woord “marmer” komt van het Griekse woord “marmaros” dat glanzend steen betekend. In de bouwwereld wordt de term marmer ook wel gebruikt voor andere bruikbare kalkachtige en niet-kalkachtige steensoorten.

Marmer ontstaat doordat calciumcarbonaat onder hoge druk wordt samengedrukt. Door dit proces metamorfoseert het materiaal naar een soort kristal. Door deze hoge druk en temperaturen, worden eventuele fossielen vernietigd wat zorgt dat de steen zuiver en lichtdoorlatend is.

Marmer is relatief homogeen en eventuele aders zijn ontstaan door verschillende temperaturen en elementen die in de aarde aanwezig zijn. Het materiaal is hierdoor erg hard, maar toch goed bewerkbaar.

Plus- en minpunten

  • Luxe uitstraling
  • Redelijke krasbestendigheid
  • 100% natuurproduct
  • Niet volledig zuurbestendig
  • Niet kleurvast
  • Niet vlekbestendig
  • Niet geschikt voor buiten
  • Poreuzer dan andere steensoorten

Voorzorgsmaatregelen

Marmer is een erg duurzaam en degelijk materiaal. Om schade en breuk te voorkomen is het echter belangrijk de volgende punten in acht te nemen:

  • Een goede ondersteuning van grote oppervlakken zoals werkbladen, tafelbladen en vensterbanken is van essentieel belang om breuk te voorkomen;
  • Laat marmeren tafelbladen op eenzelfde plaats staan. Het verplaatsen of optillen van het tafelblad kan breuk veroorzaken;
  • Let op met agressieve schoonmaakmiddelen, anti-kalk reinigingsmiddelen en zuren die bijvoorbeeld voorkomen in gevelreinigers, zure frisdranken, wijnen en citrusvruchten. Deze kunnen het blad onherstelbaar beschadigen;
  • Vermijd direct contact met metalen onderdelen van bijvoorbeeld elektrische grills, kookplaten of ovens die, vanwege een verkeerde installatie, rechtstreeks in contact staan met het werkblad;
  • Vermijd directe stralingen van hoge temperaturen van o.a. open haarden en barbecues;
  • Vermijd direct contact met vlammen;
  • Als u reinigingsproducten voor natuursteen gebruikt, volg strikt de instructies van de fabrikant. Gebruik de producten altijd goed gedoseerd. Doe eerst een kleine test op een onopvallende plek. 

Onderhoud

Het type onderhoud van marmer is afhankelijk van de toepassing en de oppervlakte bewerking.

Beschermen

Indien het oppervlak in contact zal komen met oliën en/of vetten (bijvoorbeeld bij toepassing als tafelblad of werkblad) dient het voor het eerste gebruik preventief te worden behandeld met Lithofin MN Vlekstop . Daarna dient dit twee maal per jaar te worden herhaald (bijvoorbeeld bij het verzetten van de klok naar zomer-/wintertijd). De gebruiksklare impregnering bemoeilijkt het binnendringen van olie, vet en water in het steenoppervlak, het vereenvoudigt het onderhoud en helpt de natuurlijke schoonheid van de steen te bewaren. Bij toepassing als raamdorpel of als muurafdekker zal dit waarschijnlijk minder relevant zijn. Lithofin MN Vlekstop is geschikt voor zowel gezoete, gevlamde als gepolijste oppervlakken en voor zowel binnen als buiten..

Marmer is een kalkhoudende steen. Pas daarom op dat marmeren oppervlakten niet in aanraking komen met zuren. Door middel van een impregneermiddel brengt u een beschermlaag aan datgeen binnerdringen van vocht, vet, vuil en olie bemoeilijkt. Doordat het marmer bestand is tegen het binnendringen van vocht, is er meer tijd om te handelen op het moment dat het marmer in contact komt met o.a. zuren.

Dagelijkse reiniging en onderhoud

Voor de dagelijkse reiniging en onderhoud van marmer raden wij Lithofin Easy Clean aan. Dit reinigt het oppervlak snel en moeiteloos en onderhoudt het oppervlak na het gebruik. Het verwijdert vettig oppervlaktevuil, versterkt de werking van de impregnering en verhindert vlekvorming.

Reiniging van hardnekkige vlekken

Olie- en vetvlekken zijn veelal een tijdelijk probleem. Een olie- of vetvlek verdwijnt vaak vanzelf. Om een olie- of vetvlek direct te verwijderen, kan Lithofin Oil-Ex worden gebruikt. Een vlek die is ontstaan door een zuur of agressieve schoonmaakmiddelen kunt u niet herstellen.

Onderhoudsproducten

Technische eigenschappen

De technische eigenschappen van marmercomposiet zijn anders dan die van kwartscomposiet. Hieronder staan de belangrijkste specificaties weergegeven.

Herkomst Italië, Spanje en Iran
Dichtheid 2500 - 2800 kg per m3
Verkrijgbare diktes 20 en 30 mm
Plaatformaat Tot 3200 x 1440 mm
Waterabsorptie 0,4 - 0,9 %
Weerstand tegen diepe slijtage 21,5 - 36,25 mm
Vorstbestendig Nee

Varianten