Nieuw: Select voorraad collectie

Bekijk de tafels die uit voorraad leverbaar zijn

Bekijk collectie

Smeedijzer

Diverse producten binnen ons assortiment zijn op de ambachtelijke oude wijze gesmeed. Ook de massief stalen producten schalen we onder de noemer smeedijzer. Dit is het assortiment onderstellen welke zijn vervaardigd uit massief platstaal, rondstaal en vierkantstaal. Dit ambachtelijke productieproces resulteert in een materiaal met een veel betere treksterkte dan gietijzer.
Smeedijzer
Hoofdcategorie
 1. (12)
 2. (9)
 3. (21)
 4. (40)
 5. (16)
 6. (1)
Subcategorie
 1. (12)
 2. (8)
 3. (1)
 4. (40)
 5. (16)
Familie
 1. (8)
 2. (1)
 3. (1)
 4. (4)
 5. (2)
 6. (1)
 7. (10)
 8. (6)
 9. (3)
 10. (4)
 11. (1)
 12. (5)
 13. (11)
Toon minder Toon meer
Vorm
 1. (18)
 2. (8)
 3. (15)
 4. (2)
 5. (2)
Afmetingen
 1. (7)
 2. (16)
 3. (7)
 4. (13)
 5. (2)
Materiaal
 1. (45)
 2. (16)
 3. (16)
 4. (10)
 5. (9)
 6. (1)
 7. (1)
 8. (1)
 9. (1)
 10. (1)
Toon minder Toon meer
Merk
 1. (40)
 2. (1)
 3. (15)
Armleuning
 1. (15)
 2. (1)
Stapelbaar
 1. (15)
 2. (1)
Kleur
Prijs
0.- 569.- 0.- t/m 569.-
Stijl
 1. (17)
 2. (44)
 3. (34)
 4. (14)
 5. (28)

1 - 6 van 45 artikelen

1 - 6 van 45 artikelen

1 - 6 van 45 artikelen

Bezoek
onze showroom

Elke werkdag van 8:00 tot 17:00 uur

Zaterdag van 9:30 tot 15:00 uur

Adres & Openingstijden

Smeedijzer, niet te verwarren met gietijzer, is een legering bestaande uit ijzer en koolstof. In de basis is smeedijzer hetzelfde als staal. Zij het dat smeedijzer uiteindelijk een staalproduct wordt, wat is verkregen door het smeden. Een aantal producten binnen ons assortiment zijn op de ambachtelijke oude wijze gesmeed. Dit ambachtelijke productieproces resulteert in een materiaal met een veel betere treksterkte dan gietijzer. In feite is dit een ambachtelijke methode om staal te maken.


Daarnaast schalen we een selectie stalen producten onder de noemer ‘smeedijzer’. Dit is het assortiment onderstellen welke zijn vervaardigd uit platstaal (massief stalen strips), massief rondstaal of massief vierkantstaal. Het staal wordt in de juiste vorm gehamerd en gebogen. Het wordt daarmee als het ware ‘koud gesmeed’. In onze werkplaats hebben we de gereedschappen die staal met grote kracht kunnen vormen tot het gewenst resultaat.


Smeedijzer is dus, evenals staal, een legering bestaande uit ijzer en koolstof. Ongecoat heeft smeedijzer een klassiek en tijdloos karakter. Al redelijk snel treedt buiten, doordat het smeedijzer in direct contact met zuurstof en water staat, roestkleuring op. Daarom wordt ook smeedijzer meestal geschoopeerd / verzinkt en gecoat. Het verzinken beschermt het staal tegen roesten. Door het staal te coaten is het breed toepasbaar zowel binnen- als buitenshuis. Het is in vele vormen, diktes en kleuren te vervaardigen en vergt nagenoeg geen onderhoud.


Het merendeel van de smeedijzeren producten worden door ons zelf ontworpen en in eigen beheer geproduceerd. Door haar tijdloze, vaak wat klassieke vormgeving zijn onderstellen gemaakt van smeedijzer uitstekend te combineren met natuurlijke materialen als graniet, hardsteen en hout. De onderstellen zijn, omdat ze van massief staal redelijk zwaar, maar daardoor heel sterk. Sterk genoeg om zware natuurstenen bladen te kunnen dragen. Het assortiment reikt verder dan enkel smeedijzeren (tuin)tafels, ook salontafels, sidetables, bartafels en banken zijn beschikbaar.

Achtergrond informatie

Het smeden is een oud ambacht dat vroeger veelvuldig werd uitgeoefend. Bijna elk dorp of stad had een smederij waar een smid doormiddel van het smeden ijzeren voorwerpen maakte of herstelde. Een smid maakte en herstelde over het algemeen voorwerpen die gebruikt werden door boeren, bedrijven, fabrieken en burgers. Daarnaast maakten smeden ook wel siervoorwerpen en hekwerken. Tegenwoordig zijn er veel minder smeden en smederijen in Nederland. IJzer dat doormiddel van smeden wordt vormgegeven wordt ook wel smeedijzer genoemd.

De term smeedijzer wordt met name gebruikt voor ijzerlegeringen met een zodanig beperkt koolstofgehalte (typisch minder dan 1,9%) of gehalte aan toevoegingen als chroom, dat ze warm vervormd kunnen worden. Hierin onderscheidt smeedijzer zich van bijvoorbeeld gietijzer, dat een hoger koolstofgehalte heeft.

Gecoat smeedijzer

Om roestvorming tegen te gaan en het onderstel een gewenste kleur en uitstraling te geven wordt smeedijzer vaak gecoat. Dit gaat als volgt: allereerst wordt onbehandeld smeedijzer, indien nodig, gestraald alvorens het te verzinken / schooperen. Bij het stralen wordt roest en vuil verwijderd. Omdat wij enkel gebruik maken van schoon staal kan direct begonnen worden met schooperen, of metalliseren. Dat is het aanbrengen van een zink- aluminiumlegering. Deze dient als beschermlaag tegen corrosie.

Daarna vindt het poedercoaten plaats. Hierbij wordt op een milieuvriendelijke manier een conserveringslaag aangebracht. Met perslucht wordt een negatief geladen poeder, in de door jou gewenste kleur, op een positief geladen werkstuk gespoten. Door dit elektrostatisch principe blijft het poeder aan het bespoten object plakken. Het geeft het product zijn uiteindelijke kleur, en het biedt nog extra bescherming tegen corrosie.

Na de voorbehandeling van het oppervlakte en het aanbrengen van de poedercoating worden de onderstellen in de moffeloven onder een temperatuur van 200°C uitgehard.

Plus- en minpunten

 • Zeer stabiel
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
 • Gecoate onderstellen worden ook verzinkt
 • Onbehandeld gaat het buiten roesten

Voorzorgsmaatregelen

Gecoat smeedijzer is een erg duurzaam en degelijk materiaal. Om vervorming van een smeedijzeren tafelonderstel te voorkomen is het echter belangrijk de volgende punten in acht te nemen:

 • Laat de stalen tuintafel op eenzelfde plaats staan. Bij het verplaatsen kan vervorming optreden;
 • Mocht je de tafel willen verplaatsen middels meegeleverde wielen, zorg er dan voor dat de vloer hieronder egaal is en de tafel stabiel staat;
 • Let op met agressieve schoonmaakmiddelen;
 • Vermijd direct contact met metalen onderdelen van bijvoorbeeld elektrische grills, kookplaten of ovens die, vanwege een verkeerde installatie, rechtstreeks in contact staan met het onderstel;

Onderhoud

Onbehandeld smeedijzer is niet onderhoudsvrij. Het kan roesten en hierdoor verzwakken. Bij smeedijzer duurt dit wel heel lang. Wel dient er rekening mee te worden gehouden dat roest kan afgeven op kleding of de terrasvloer.

Gecoat smeedijzer vergt geen onderhoud. Gecoat staal is reeds eerder in het coatingproces verzinkt, dus mocht er een beschadiging aan de coating optreden zal het onderstel nog niet gaan roesten.

Beschermen

Smeedijzeren onderstellen kunnen in weer en wind buiten blijven staan. Zonder enige bescherming. Ook vuil, olie en vetten hebben geen invloed op de kwaliteit van het al dan niet gecoat staal.

De smeedijzeren onderzijden van het frame zijn voorzien van kunststof doppen of (verstelbare) pootjes. Dit beschermt het onderstel én de onderliggende vloer tegen eventuele beschadiging.

Dagelijkse reiniging en onderhoud

Regelmatig schoonmaken is aan te bevelen. Er zijn veel verschillende reinigingsmiddelen te koop. Wij adviseren het onderstel schoon te maken met handwarm water, groene zeep en een zachte borstel. Gebruik geen schurende of agressieve schoonmaakmiddelen, welke de coating laag kunnen beschadigen.

Technische eigenschappen

Samenstelling ijzer, koolstof (max. 2%) en legeringselementen als chroom en nikkel (tot. 1,9%)
Mechanische treksterkte 510 N/mm²
Hardheid 75-100 HB
Soortelijk gewicht 8000 kg/m³
Elasticiteitsmodulus 195.000 MPa
Alternatieve benaming St37, Fe360 en S235, gehard ijzer

Kleuren

Evenals staal is smeedijzer in de basis onbehandeld. Onbehandeld levert het een mooie klassieke roestkleur op. Het staal kan echter in vrijwel iedere kleur worden geleverd middels het aanbrengen van een coating.


In ons assortiment hebben we onderstaande standaardkleuren. Andere kleuren zijn echter ook mogelijk, neem hiervoor contact met ons op.

 1. Ongecoat

  Ongecoat
 2. Wit (hoogglans)

  Wit (hoogglans)
 3. Wit (mat, zandkorrel structuur)

  Wit (mat, zandkorrel structuur)
 4. Zand (mat, zandkorrel structuur)

  Zand (mat, zandkorrel structuur)
 5. Roest (mat, zandkorrel structuur)

  Roest (mat, zandkorrel structuur)
 6. Antraciet (mat, zandkorrel structuur)

  Antraciet (mat, zandkorrel structuur)
 7. Zwart (mat, zandkorrel structuur)

  Zwart (mat, zandkorrel structuur)